Lurkó Kuckó Óvoda

Álláspályázat

Óvodánk 1987. november 9-tõl Őrtilos község 1902-ben épült, 1968-ban felújított s 1982-óta óta üresen álló iskolaépületében működik.
Intézményünk a fő-utcán, központi helyen áll. Főzőkonyhával s a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel rendelkezik, mely nem csak az óvodásokat, hanem a község szociálisan rászoruló embereit is ellátja ebéddel. Az óvoda kis településünk egyetlen nevelési intézménye, felvállalva ez által jelentős közösségformáló szerepét.
Az óvoda épülete és udvara megfelelő környezetet biztosít a jellemzően 20 fő gyermeklétszám fogadására és óvodai életének biztosítására.
A fenntartó és szülők közösségének folyamatos támogatása jellemezte eddigi működésünket. Közös cél és akarat, hogy gyermekeink köré minél ideálisabb feltételeket teremtsünk.
Az egy osztatlan csoporttal működő óvoda csoportszobája, öltözője, mosdója megfelelő, javítását, karbantartását nyaranta végzik. Teraszunk fedetlen, kihajtható napfénytetővel oldjuk meg az árnyékolást. Az udvar előkert és játszórészből áll. Az előkert pihenő és díszítő funkciójával szolgálja az esztétikai és környezeti nevelést, a játszórész szilárd burkolattal és füves területtel alkalmas a szabadban töltött tevékenységek gyakorlására.
2007-ben óvodakorszerűsítési munkák során nyílászárókat cseréltünk, fűtést korszerűsítettünk, tetőt cseréltünk, udvari játékokat vettünk, átalakítottunk, homlokzatot javítottunk, festettünk. A terasz korlát cseréjét és kisebb javításokat folyamatosan végeztünk.
Homokozó, baba-ház, csúszda, mászókák, hinták, „autók”, „hajó” az udvarba épített állandó játékok. Sok-sok mozgásfejlődést segítő eszközünk, kerékpárok, rollerek állnak a gyerekek rendelkezésére. A célszerűség mellett az esztétikai nevelést szolgálja az udvar virágos, parkosított része.
Szakmai munkánk saját nevelési program szerint folyik, mely a hagyományőrzésre épül. Ennek jegyében folynak a nevelési folyamatok, a népi hagyományok meghatározzák egész arculatunkat. 2000 óta résztvevője és sok-sok elismerést kapott csoportja vagyunk a „Pintyőke” népi gyerekjáték fesztiválnak Kiskanizsán. Több garnitúra viseletünk van, melyben óvodásaink szép sikereket értek el. Több szakmai műhely, továbbképzés is rendezésre került óvodánkban hagyományőrzés témában.
Kiemelt nevelési terület emellett a természet közeli látásmód kialakítása és az egészséges életmódra nevelés.
2013-ban óvodánk alapítványa sikeres TÁMOP pályázat keretében 10 000 000 Ft támogatást nyert, mely szintén az egészséges életmód szemléletének kialakítását célozta meg. Eszközökkel, programokkal segítette a családokat a pályázat ideje alatt.
A természet közeli látásmód alakítása érdekében 2007 óta Tekergő Találkozókat szervezünk Madarak és Fák Napja alkalmából, népszerűsítve a természet szeretetét, védelmét. A „Zöld Óvoda” címet immár második ciklusban érdemeltük ki, Madárbarát kert vagyunk illetve nyertünk már a komposztálás tevékenységünkért is a Humusz Szövetség elismerését.

Személyi feltételek:
         
Két óvónő dolgozik a nevelési év elején kialakított váltási periódusban. Nyitástól zárásig óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel.
 
A nevelést segítő személyek:
 
Egy dajka segíti a nevelést, a főzést szakképzett szakácsnő látja el. Élelmezésvezetési feladatokat a társulásban Zákányfalu önkormányzata munkatársa végzi.
Logopédiai ellátás Zákány 5 km/ iskolába, önkormányzati busszal szállítva megoldott:
 

 
„ Gyere közénk, várva várunk,
Hegyen- völgyön együtt mászunk,
Gyöngyöt fűzünk, csuprot gyártunk,
Víg zenére táncot járunk,
Mégsem fárad el a lábunk!
Hogyha tetszik, mit kínálunk,
Nézz be hozzánk, s maradj nálunk!”

 

Pályázataink:

A pályázat lezárult, de folytatása következik – egészségre nevelés az őrtilosi Lurkó Kuckó Óvodában

Részletek az alábbi mellékletben találhatók.